Home Custom

BOXSOL

F.A.Q.

De meest gestelde vragen hebben we hier voor u op een rijtje gezet. Staat uw vraag er niet bij of komt u er nog niet uit?
Neem dan contact op.

Antwoord:

U wilt natuurlijk de beste kwaliteit. Zorg er daarom voor dat uw bestanden goed zijn opgemaakt. Maak tijdens de opmaak van het PDF-bestand een inschatting welke resolutie geschikt is voor de toepassing. Normaal gesproken geldt: hoe hoger de resolutie, hoe scherper de print. Lever echter geen onnodig grote bestanden aan.

Indien u zelf het ontwerp verzorgd lever dan het liefst uw bestand aan in PDF. Indien u dit niet heeft kan eventueel ook een JPG of PNG aangeleverd worden. Indien Boxsol het ontwerp voor u verzorgd bespreken we eerst wat we eventueel van u nodig hebben en in welk bestands formaat dit dan aangeleverd dient te worden.

Om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen staan hier nog enkele tips:

 • Als u een JPG of PNG-bestand met een ingesloten kleurprofiel gebruikt tijdens het uploaden, wordt het profiel niet ingesloten door ons systeem en wordt het standaard profiel (ISO Coated V2 of sRGB) aan het bestand toegewezen. Om ongewenste resultaten te voorkomen, raden we u aan om het bestand aan te leveren als PDF met een ingesloten kleurprofiel.
 • Heeft u een bestand dat op schaal wordt gemaakt? Downsamplen bij het opslaan van de PDF raden we dan af.
 • Pas zip-compressie toe, zodat er geen kwaliteit verloren gaat.
 • Houd altijd 1 cm aan als veilige marge binnen het afgewerkte formaat bij producten die schoon- of contour gesneden worden. Bij een speciale afwerking (zoom, tunnel, etc.) van het product moet je rekening houden met een veilige marge van 2 cm. Plaats daarom geen belangrijke beelden, logo’s en/of teksten binnen deze marge omdat dit eventueel verloren kan gaan bij een afwijking in het snijden of afwerken van het product. Voor al ons drukwerk geldt een veilige marge van 3 mm.
 • Lever uw bestanden aan zónder snijtekens. De uitzondering zijn plano drukvellen, hier kunt u wel snijtekens op plaatsen.
 • Lever bij brochures losse pagina’s (multipage PDF) aan. Gebruik voor brochures en ander drukwerk de beschikbare templates voor een optimaal resultaat.
 • Gebruik in uw bestanden maximaal 30.000 pixels per zijde.
 • Gebruik daarnaast maximaal 2 GB aangegeven bij afbeeldingsgrootte in Photoshop

Lettertypen en lettercontouren

Zet actieve tekst altijd om naar lettercontouren. Zo worden teksten vastgelegd en veiliggesteld, voorkomt u fouten in uw print en kunnen we de bestanden eventueel openen om te controleren en/of bewerken.

Ons systeem weigert geen bestanden waarvan fonts niet zijn omgezet. Echter komen we wel eens problemen tegen met exotische en/of corrupte fonts. Dit is op eigen risico, dus let goed op welk font u gebruikt. Bent u niet zeker? Neem dan contact met ons op, wij kijken graag met u mee.

Lagen in de PDF

Vlak bestanden af en verwijder onzichtbare/verborgen lagen. Onze software kan uit de opbouw in lagen geen informatie halen over de printlagen. Werken met lagen is handig tijdens de opmaak, maar vormt risico’s in de software en maakt bestanden onnodig groot.

Complexe vectorbestanden

Voor complexe bestanden (met daarin veel objecten en/of verloop van tinten) raden we u aan deze eerst te rasteren voordat u het verstuurt. U kunt het bestand rechtstreeks in Photoshop openen op de gewenste resolutie of in Illustrator voor rasteren kiezen. Het voordeel van rasteren in Illustrator? U kunt ervoor kiezen om uw steunkleuren te behouden.

Antwoord:

Voor bijna alle afwerkingen maken we gebruik van een afloop van 1 cm. U hoeft geen rekening te houden met extra ruimte voor bijvoorbeeld een zoom of pees.

Er bestaan wel een aantal uitzonderingen op deze regel:

 • Template-bestanden: hier werkt u volgens het template en hoeft u zelf geen extra afloop aan te brengen.
 • Canvasdoek: kiest u voor een 18 mm frame, dan is de afloop 30 mm rondom. Bij een 38 mm frame is de afloop 45 mm rondom. We gebruiken deze afloop voor de bevestiging van de print op het frame. Een klein gedeelte van ongeveer 1 cm is zichtbaar op de zijkant van het canvasdoek en de rest op de achterkant.
 • Reclameposters, briefpapier, flyers, folders, brochures en visitekaartjes: afloop 3 mm rondom. Ook hiervoor kunt u gebruik maken van de beschikbare templates.

Houd altijd 1 cm aan als veilige marge binnen het afgewerkte formaat bij producten die schoon- of contourgesneden worden. Bij een speciale afwerking (zoom, tunnel, etc.) van het product moet u rekening houden met een veilige marge van 2 cm. Plaats daarom geen belangrijke beelden, logo’s en/of teksten binnen deze marge omdat dit eventueel verloren kan gaan bij een afwijking in het snijden of afwerken van het product. Voor al ons drukwerk geldt een veilige marge van 3 mm.

Zorg ervoor dat uw afloop niet wit is, maar laat uw kleur of afbeelding doorlopen. Afloop vragen we natuurlijk niet voor niets, er is een kleine tolerantie nodig en zo voorkomt u witte randen op uw print. Een witte print of achtergrond is uiteraard een uitzondering hierop.

Antwoord:

Om het beste resultaat te krijgen dient u eerst te bepalen wat de zichtafstand is en de toepassing. Als u dit heeft bepaald voor u zelf dan kunt u hieronder kijken wat voor u de beste resolutie is.

 • Vanaf 240 PPI: voor drukwerk raden we 300 PPI aan, hou in ieder geval minimaal 240 PPI aan. 
 • Tussen 70-100 PPI: scherpe print en ook van dichtbij goed lees- en zichtbaar. Prima resolutie voor bijvoorbeeld beurstoepassingen.
 • Tussen 30-70 PPI: prints die op een zichtafstand van enkele meters leesbaar moeten zijn. Deze resolutie gebruikt u bij spandoeken of wandpanelen.
 • Minder dan 30 PPI: de resolutie voor extreem grote printafmetingen, zoals XL spandoeken of billboards. Met deze relatief lage resolutie houdt u de bestanden bewerkbaar en voldoet u aan onze maximale bestandsgrootte. 

Antwoord:

Wilt u zelf de optimale tunnelmaat voor uw Spandoek of Vlag vaststellen? Dat kan met een handig rekenmodel:

 • Meet de diameter van de buis of banierhouder. Bereken dan de diameter x 3,14
 • Neem de uitkomst + 2 cm
 • Deel daarna deze uitkomst door 2

Deze uitkomst rond u af naar boven. Het resultaat is de optimale platte tunnelmaat.

U hoeft, naast de standaard 1 cm afloop rondom, geen rekening te houden met extra afloop voor de tunnels in uw bestand. Het getal dat u bij de breedte en hoogte invult is inclusief de (platte) tunnel.

We adviseren om naast de (platte) tunnelmaat minimaal 2 cm vanaf de tunnel geen beeld en tekst te plaatsen. Zo voorkomt u dat een deel van uw ontwerp spiegelt in uw tunnel. Als u bijvoorbeeld een tunnelmaat hebt van 7 cm, dan dient u met deze tunnelmaat 10 cm van de rand te staan (1 cm afloop plus 7 cm tunnelmaat plus 2 cm veilige marge).

tunnelmaat